dimarts, 12 d’octubre del 2010

MULTICULTURALITAT

La multiculturalitat, és la interacció entre dues cultures, respectant-se entre elles. I que cap grup cultural estigui per sobre de l'altre, afavorint la integració i la convivència entre cultures.
L'aportament que li fa  a una persona, és diversitat (que hi ha de tot) i enrequiment mutuo (totes dues persones aprenent, sempre hi ha algu que en pugui aportar coses noves).

En la societat actual existeixen molts estereotips (etiquerat a les persones), això fa que hi hagi uns conceptes equivocats de les persones. Els estereotips més presents sobre la immigració són:
          · L'immigració és un fenomes d'aquesta època.
          · Els immigrants ens treuen la feina.
          · Els immigrants sóna quells que venen amb "patera " a Espanya.
Tots aquests conceptes, fan que la societat vegi amb mals ulls als immigrans, i sobretot els de l'Àfrica del nord.

Per aprofondir, volem definir alguns paraules molt relcionades amb al multiculturalitat, i el que aquesta provoca:
     · Cultura: conjunt de tradicions ( literàries, historicosocials, etc) i les formes de vida (espirituals i materials d'un poble, societat o de tota la humanitat.

     · Diversitat: que en un mateix espai convisquin diferentes persones que pensin o actuin de manera diferent.

     · Immigració: moviment migratori.
             · Migració: despraçament de una o varies persones. d'un pais a un altre.

     · Racisme: doctrina que afavoreix la desigualtat de les races humanes, i la virtut de la qual hom justifica el fet que certes races o cultures  soguin sotmeses a explotació, segregació o destrucció física.


 Fragmentos de texto extraídos del artículo "La comunicación intercultural" de Miquel Rodrigo Alsina:
-Toda cultura es básicamente pluricultural. Es decir, se ha ido formando, y se sigue formando, a partir de los contactos entre distintas comunidades de vidas que aportan sus modos de pensar, sentir y actuar
- Una cultura no evoluciona si no es a través del contacto con otras culturas
- No hay culturas mejores y ni peores. Evidentemente cada cultura puede tener formas de pensar, sentir y actuar en las que determinados grupos se encuentren en una situación de discriminación. Pero si aceptamos que no hay una jerarquía entre las culturas estaremos postulando el principio ético que considera que todas las culturas son igualmente dignas y merecedoras de respeto. Esto significa, también, que la única forma de comprender correctamente a las culturas es interpretar sus manifestaciones de acuerdo con sus propios criterios culturales.


Canço d'un grup conegut, SKA-P, sobre la multiculturalitat.

Cançó d'un grup de rumba-flamenc, canteca de macao, sobre a multiculturalitat i la pobresa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada